METİN ÇENGEL’İN BÜYÜK BAŞARISI

İLÇEMİZİN yetiştirdiği önemli eğitimcilerden Metin Çengel, gazeteci yazar Ümit Kaftancıoğlu adına  15.incisi düzenlenen öykü yarışmasında ” Yaz Kızım” adlı öyküsüyle üçüncü oldu.

Bilindiği gibi, Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980’de  evinin önünde silahlı saldırı sonrası öldürülmüştü. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen olan Ümit Kaftancıoğlu TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak da görev yapıyordu.  Bir  çok yapıtı bulunan Ümit Kaftancıoğlu’nun anısını yaşatmak için düzenlenen öykü yarışmasında Metin Çengel’in dereceye girmesi ilçemizde memnuniyetle karşılandı.

 

 

Adnan Özyalçıner, Osman Şahin, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cucunel ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurulun yaklaşık 3 aylık okumaları sonucunda dereceye giren ilk 10 öykü belirlendi.

 

2019 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması’nde birincilik ödülü ‘Öbürkü’ adlı öyküsü ile Metin Turan’a verildi. İkincilik ödülü ‘Yel Koğan’ adlı öyküsü ile Uğur Deveci’ye verilirken üçüncülük ödülüne ‘Yaz Kızım’ adlı öyküsü ile Metin Çengel layık görüldü.

 

İlçemizin yetiştirdiği ender yazarlardan birisi olan Metin Çengel öğretmenlik yaşamı boyunca çocuklara sadece “ABC”‘yi öğretmekle yetinmemiş sürekli arayış içinde olarak toplumun sorunlarına da parmak basmayı ödev edinmiş bir kişilik olarak karşımıza çıkıyor.  1970’li yıllarda başlayan öğretmenlik yaşamı boyunca görev yaptığı köylerde Yenice’nin  manilerini  birinci ağızdan dinleyerek birebir derlemiş ve kültürel yaşamımıza katmıştır.

 

Ozan, öykücü, yazar ve iyi bir eğitimci olan Metin Çengel ” Yenice’nin manilerini  diliyle,şivesiyle, yerelliği ve özgünlüğüyle” Türkiye’nin maniler topluluğu içine katan ve bölgeye kazandıran önemli bir kültürel değerimiz olmayı hak etmiş bir isimdir.

Bu manilerde, bölge insanının acıları, kıvançları ve maden ile olan ilişkileri, yaşam biçimleri kendini göstermektedir. 1970’li yıllarda halk ağzından derlenen bu maniler bu anlamda da büyük bir önem taşımaktadır. Metin Çengel’in derlediği maniler 1972 yılından itibaren Yenice Gazetesi’nde yayınlanmış ve yazınımızda yerini almıştır. Metin Çengel, bu çalışmalarıyla   bölgemizin kendi kültürel değerlerini taşıyan  manileri derlerken, Türkçe’mizin dil  yapısına uygun 125 civarında  yerel sözcüğü de dilimize kazandırmıştır.

 

Yazdığı yüzlerce şiir ve öyküden şimdiye değin iki kitabını yazınımıza armağan eden Metin Çengel’in yayına hazır  iki dosyası daha bulunuyor. Bunlar; Yenice’nin kültürel değerlerini bütün yönleriyle inceleyen ve basıma hazır bir dosya ile Topuk Yeli isimli öykü kitabı.

 

Metin Çengel daha önce Ay Sarı isimli bir şiir, Önce Kuşlar Gitti isimli de bir öykü kitabı yayınlamıştı. Önce Kuşlar Gitti adlı kitabın içindeki “Yaz Kızım” öyküsüyle Ümit Kaftancıoğlu adına açılan yarışmada üçüncü olan Metin Çengel, ilçemizin yetiştirdiği üretken bir isim olarak yüzakımız olmayı hakediyor.