Kanser sözcüğünü hastaneye her gittiğimizde başkalarının ya da yakınlarımızın ağzından duyuyoruz. Peki kanser denilince asıl aklımıza gelmesi gereken anlam ne olması gerekir.
Kanser denilince aklımıza vücudumuzdaki hücrelerimizin anormal bir biçimde büyümesi, çoğalması anlamı taşır. Iyi ve kötü huylu olmak üzere iki esas şekli vardır. Türkiye de kanser istatisliklerine gore görülme sıklığı yaklaşık 7 kişiden bir kişi olarak saplanmaktadır. Her 5 ölümden 1 kişi kanser den kaynaklıdır. Fakat tek bir kanser grubu yoktur. Bunlar erkek ve kandınlar da görülme sıklığı olarak farklılık göstermektedir. Erkeklerde görülen en çok kanser türleri ;
- Akciğer kanseri, trekea,bronş kanseri
- Prostat kanseri
- Kolorektal kanser
- Mesane
- Mide kanseri şeklinde
Kadınlarda ise görülen en sık kanser türleri;
- Meme kanseri
- Troid kanseri
- Kolorektal kanser
- Uterus kanseri
- Akciğer kanseri, trekea,bronş kanseri
Bu kanser türleri türkiye de erkek ve kadınlarda görülen en çok kanser vakalarına örnektir.
Kanser oluşumu tetikleyen bazı etmenler de mevcuttur. Peki bu etkenler nelerdir?
- Genetik etken
- Çevresel etken(Fiziksel Karsinojen, ultraviyole ve iyonizan radyasyon, Kimyasal karsinojenler, asbest, sigara dumanı bileşenleri, aflatoksin (gıda), arsenik (su), Biyolojik karsinojenler, virus, bakteri, parazit)
- Yaşlanma da bunlardan bir tanesi
Peki kansere yakalanmadan erken den nasıl anlayabiliriz;
Bunun için sağlık bakanlığı tarafından düzenlenen tarama testleri mevcut. Erkeklerin kendi kendilerine testit muayenesi yaparak prostat kanserine karşı önlem almış olurlar. Bayanların ise özellikle 40 yaş ve sonrası her bayanın 5 senede bir mamografi ile meme kanserinin erken tanısı için kurtulma şansını arttırmış oluyorlar. Zararlı alışkanlıkları keserek onlardan uzak durarak ise kanser riskinden uzak durmuş oluyor. Yediğimiz gıdalar doğal olması kanseri önlem için de bir adım atmış oluyoruz .
Bazı kanser türleri o kadar sinsi oluyor ki onları yakalamak ise çok zor anlaşılıyor. En son evre anlaşılabiliyorlar. Bu tür kanserr türlerinden korunmak için ise sene de 1 kere olsun genel muayene için doktorunuza başvuru yaparak rutin kontrolden geçmeye fayda olacaktır. Özellikle 40 yaş üstü bireyler için.