ASTIM NEDİR?

 Merhaba sevgili okur bu hafta sizlere astımdan bahsetmek istiyorum. Günümüzde de çok sık karşılaştığımız astım; kişinin yaşam kalitesini yüksek ölçüde etkileyen ve bazı durumlarda ömür boyu devam edebilen bir hastalıktır. Astım hastalığına bu hafta giriş yapacağım sonraki hafta da çeşitleri ve tedavi yöntemleriyle daha detaylı olarak anlatacağım.

Astım, havayollarını yani akciğerlere hava taşıyan boru şeklindeki yapıları (bronşları) etkileyen bir hastalıktır. Havayolları mikrobik olmayan bir biçimde iltihaplanarak hassaslaşır ve polen, soğuk hava/su, stres ve hormonlar gibi bazı etkenlerden kolaylıkla tahriş olarak tepki vermeye hazır hale gelir.

“Tetikleyici” olarak adlandırılan bu etkenler; havayolu duvarının şişmesine ve ödemli hale gelmesine yol açar. İlerleyen iltihapla birlikte havayolu duvarı kalınlaşır. Havayollarındaki salgı bezlerinden hava akışını önleyen yapışkan bir salgı (mukus) salınır. Verilen bu tepkiler solunum yollarının daralmasına ve kişinin nefes alıp vermesini zorlaştıran astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Astım tedavi edilemezse ve hasta da yaşamına dikkat etmezse KOAH’a kadar ilerleyebilir.

aralara astım ile ilgili görsel ekle

Astım;

Başta çocukluk olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilen, yaşam boyu süren (kronik), bulaşıcı olmayan bir hastalıktır.

  ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hırıltılı, hışırtılı soluma

Öksürme (genellikle kuru, balgamsız)

Nefes darlığı (nefes almada zorluk)

Göğüste sıkışma ve ağırlık

Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Kişiden kişiye değişebilen bazı nedenler veya mevsimsel değişiklikler astım belirtilerinin artmasına neden olabilir.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Astım tedavisi; astımı tamamen ortadan kaldırmayı değil, kontrol altında tutmayı ve belirtilerin hafifletilmesini hedefler.

Astım, kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilir, hatta hayatı tehdit edebilecek ciddi astım ataklarına neden olabilir.

Astımı doğru bir şekilde idare etmeyi öğrenen hastalar; hastalıklarını kontrol altında tutarak, astım belirtileri ortaya çıkmadan aktif ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.

 

Astımı tetikleyen bir çok faktör vardır. Bu faktörleri var astım çeşitlerine göre tedavi yöntemlerini sizlere inşaallah haftaya anlatacağım.