STRES İLE SAVAŞMAK

Geçen hafta stres nedir? Üzerinde durduk. Bu hafta ise stres ile savaşmak için elimizden geleni yapacağız. Fakat stresli olduğu zaman vücudumuzda birden fazla duyu rol oynuyor. Bu duygular öncelikle gelecek kaygısı, belirsizlik ile  gün yüzüne çıkıyor ve onunla birlikte öfke, sabırsızlık, acelecilik, korku, utanma ,mutsuzluk vb gibi duygular ön plana rol alıyor. Bu duyguların içinden en önemlisi olan öfkeye özellikle dikkat edilmesi gerekir. Öfkeli iken ya ortamdan uzak durun ya da susarak beklemeyi öğrenmelisiniz. Çünkü öfke anında beynimiz düşünme kapasitesini kapatıyor sadece öfke ile karşılık vermek için savaşmak moduna geçtiği için öfke anında sakinleninceye kadar bekleyin. Hz Mevlana’nın öfke üzerine ‘ öfke rüzgar gibidir, bir süre sonra diner ama dal kırılmıştır’ şeklinde çok güzel kelam söylemiştir. Bu yüzden stres anında yaşamış olduğumuz öfke ile sevdiğimiz değer verdiğimiz kişileri küçük bir mesele belki de gülüp geçilecek bir konu üzerinde kırmamak için üzmeden  ya da üzülmeden gülerek  devem edebilmek için stres ile savaşarak baş edeceğiz. Stres ile savaşmak için;

 

  • Solunum egzersizleri

Oturun ya da rahat  bir  pozisyonda durun ve gözlerinizi kapatın. Yavaş ve derin nefes alın havanın vücudunuza dolması ile birlikte karnınız şişecektir. Nefes alışınızı hissetmek için elinizi karnınıza koyabilirsiniz. Nefese vücudumuza aldığımız zaman bir kaç saniye tutun. Sonra karşınızda yanan bir mum varmış onu söndürecekmiş gibi nefesi dudaklarınızın arasından yavaşça verin. Vermiş olduğunuz nefes üzerinizde duygu yoğunlaşacaktır. Bu işlemi 4-5 kere tekrarlayın ve sonra da dinlenin. Bu solunum egzersizini stres anında değil odaklanmak istediğiniz de de deneyebilirsiniz. Odaklanmanıza da yardımcı olacaktır.

 

  • Pozitif düşünmek

Olaylara çok yönlü bakabilmek, nedene takılmadan  sonuca odaklanmak, yılgınlık duygusuna düşünmemek, her olaydan pozitif bir ders çıkartmak.

 

  • Egzersiz yapmak

Egzersiz yapmak vücudu dirençli tutar ve stres anında savaşırken dayanıklık kazanmanıza yardımcı olacaktır.

 

  • Hobi elde edinin

Kitap okumak, temizlik yapmak , müzik dinlemek yada müzik aleti çalmak vb gibi hobi elde edin

 

  • Uyku düzeni dikkat edin
  • Beslenme alışkanlığınıza dikkat edin

Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünü atlanmaması gerekir. Bol bol su içmeyi unutmayın. Fast food yiyeceklerden uzak durun.

  • Stres anında başka işler ile uğraşın
  • Yürüyüş yaparak

 

Stres ile savaşmak için küçük ama etkili yöntemlerdir.