İLÇEMİZDE GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR

İLÇEMİZ Kalaycılar İlk ve Ortaokulu’nda sessiz sedasız göğüs kabartacak çalışmalar yapılıyor. Okulun  yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri, velileri ve personeli bir bütünlük içinde süper bir olaya imza atıyorlar.

Bu okulumuzda dört yıldır çöp denilen atıkların toplanarak, ulusal ekonomiye kazandırılma ve öğrenciye çevre bilinci verme çalışmaları yapılıyor.

Toprağa, suya atıldığında çok büyük tehlikeler ortaya çıkaran atık pillerin toplanarak doğaya vereceği tahribat önleniyor. Atık piller, kağıtlar, plastik,  metal ve cam parçaları ayrı ayrı kutularda toplanıyor. Okulda toplanan bir çuval atık pil geçtiğimiz günlerde Toplum Sağlığı Merkezi’ne teslim edildi.

Öte yandan dört yıldır toplanan atık kağıtların yeniden ekonomiye kazandırılması  amacıyla yapılan çalışmalar sonrasında toplanan kağıtlar paraya çevrilerek okulun ihtiyaçlarında kullanıldı. Atık kağıtlar toplanıp, paraya çevrilirken de bu süre içinde küçük ölçekli  bir ormandaki ağaçlar kesilmekten kurtarıldı. Toplanan kağıtlarla 150 civarında ağacın kesilmekten kurtarıldığı öğrenildi.

Okul Müdürü Abdullah Özakça’nın önderliğinde yürütülen çalışmalarda öğrencilere ve velilerde çevre bilinci oluşturulmaya çalışılıyor.

Okulun bir bütün olarak olaya sahip çıkarak örnek oluşturduğu gözleniyor. Dört yıldan beri gösterilen faaliyetin tüm okullara örnek olması ve ülkemizde atığın çöp değil, milli servet olduğunun topluma anlatılması gerekiyor.

Okul Müdürü Abdullah Özakça, “ Dört yıldan beri sürdürdüğümüz atık kağıt ve atık pil kampanyamıza bu yıl plastik, cam ve metal atıkların toplanmasını da kattık.

Bir ton kağıdın geri dönüşümü ile 18 yetişkin ağacın kurtarılmasını Kalaycılar İlkokulu ve Ortaokulu ailesi olarak  başardık. Kampanya başladığından beri yaklaşık 8 küçük orman büyüklüğündeki ağacın (140-150 yetişkin ağaç) kesilmesini de önledik” dedi ”  ve  “çöpe atılan bu atıkların çevreye verdiği tahribat yanında ekonomik zararının da olduğunu, aslında atıkların değil, milli servetin çöpe atıldığını her seferinde öğrencilere vurgulamaya çalıştık. Bu proje ile yaşanabilir bir Yenice, yaşanabilir bir dünya için öğrencilerde atık ayrıştırma bilincini oluşturmaya ve yaşadığımız topluma bu kültürü aşılamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kalaycılar’daki bu çalışmalara tüm Yenicelilerin katkı vermesini diliyoruz.

Fotoğraf : Toplum Sağlığı Merkezi’ne teslim edilen pillerle İsmet Cebecioğlu  ve okuldaki atık kutularının başında okul müdürü Abdullah Özakça ve öğrenciler görülüyor.