ATIK PİL DEYİP GEÇMEYİN

GÜNLÜK yaşamın vazgeçilmez ürünlerinden  taşınabilir piller atık olarak değerlendirildiğinde servet, çöpe atıldığında ise tam anlamıyla bir felaket haline gelebiliyor.

Atık pillerin içinde bulunan çeşitli kimyasal maddeler; havaya, suya ve toprağa büyük zarar veren özelliklerle dolu. Atık pillerin içindeki  civa, nikel-kadmiyom geri kazandırılabilir bir özellik taşırken, yeraltı suları, hava ve toprağa  kirlilik yaratarak büyük zarar veriyor.

Atı pillerin çöpe atılması yerine ekonomiye geri döndürülerek hem çevre kirliliğinin önüne geçilebiliyor hem de maddi kazanım sağlanabiliyor…

Atık pillerin yeniden ekonomiye kazandırılması amacıyla 2004  yılında kurulan Taşınabilir Piller Derneği, çok çeşitli etkinlikler yapıyor.

Atı pillerin geri döndürülmesi konusunda ise ilçemiz Sağlık Ocağı’nın örnek bir çalışmasına tanık oluyoruz. Sağlık Ocağı’nın duvarına konulan atık pil kutusunda atık piller toplanıyor.

İlçemizde de bu konuda duyarlı insanlarımızın olduğu gözleniyor. Atık Pil Kutusuna pil atanların sayısı hızla artıyor.

İlçemizin tanınmış isimlerinden Muzaffer Eren ve İsmet Cebecioğlu da geçtiğimiz günlerde evlerinden getirdikleri atık pilleri kutuya attılar. Eren ve Cebecioğlu, “ Sağlık Ocağı yetkililerini kutluyoruz. Toplumsal bir bilinç oluşması anlamında yaptıkları iş çok değerli. Burada toplanan pillerin çöpe atılarak, havayı,suyu ve toprağı kirletmesi önlenirken, yeniden   geri  dönüşümle  ekonomik kazanç  sağlanması çok büyük önem taşıyor” dediler.

İlçemizdeki diğer resmi kurumların da adı geçen dernekle temasa geçerek atık pil toplanması çalışmalarına katılmaları yararlı olacaktır. Bu hem çevre bilincini artıracak hem de ekonomiye kazanım sağlayacaktır.