ASTIM ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİSİ

Merhabalar sevgili okurlar; bu hafta sizlere astım çeşitleri ve tedavisinden bahsedeceğim.

 Astım türleri nelerdir?

Astım çeşitleri alerjik astım ve kronik(sürekli) astım olmak üzere iki türdür…

Çoğunlukla iltihaplar sebebi ile oluşan astım çeşidine alerjik olmayan astım adı verilmektedir ve bu astım çeşidi daha çok orta yaşlardaki kişilerde görülmektedir. Bu astım çeşidinin daha uzun süre devam eden atakları olduğu için hastaların birçoğu acile başvurmak zorunda kalmaktadır. Astım çeşitlerinin bir diğeri olan alerjik astım ise, genellikle çocuk yaştaki kişilerde görülmektedir ve en fazla görülen astım çeşidi olmaktadır. Bu astım çeşidinin atakları daha kısa olmakla beraber, nefes darlığı ise daha fazladır. Tedavisi ise, kısa süreli ve diğer astım çeşidine göre daha kolay olan alerjik astım hastaları çoğunlukla ataklar haricinde bir belirti hissetmemektedirler.

Alerjik astım:

     Her yaştan kişiyi etkileyebilen alerjik astım, doğru tedavi edildiği zaman kontrol altına alınabilir, kontrol altına alınamadığı vakit günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik olan bir hastalıktır. Sürekli tedaviyle ya da kendiliğinden düzelmektedir.

    Kronik Astım:

Kronik Astım, solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar ve daralmalar sebebiyle oluşan hastalıktır. Solunumda yaşanan daralmalar ve olumsuz gelişmeler mukozanın şişmesine neden olur. Mukozada bulunan sıvının düzenli olarak artmasına sebebiyet verir. Hırıltı oluşumu, öksürük oluşumu, nefes darlığı yaşanması, göğüste sıkışma hissi oluşması kronik astımın en büyük belirtilerinden olmaktadır. Bu belirtiler genel olarak nöbetler şeklinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı olmamaktadır.

Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım hastalığı tamamen ortadan kaldırılamayabilir. Ancak uygun tedavi ve iyi bir hasta-doktor işbirliği sağlanarak astım hastalığı tam kontrol altına alınabilir.

 

Astım tedavisinin amaçları

Astım hastaları için çoğu kez şikayetlerin giderilmesi tek amaçtır. Ancak hastaların bu beklentisi esas durumu maskeleyebilir. Çünkü önemli olan tedavi edilmesidir.

Astım tedavisinde etkileri farklı 2 grup ilaç kullanılmaktadır:

Kontrol edici ilaçlar

Bu gruptaki ilaçlar hava yollarındaki iltihabı tedavi ederek astımın kontrol altında tutulmasını sağlar. Solunum yoluyla alınanlar bu grupta yer alır. Bu ilaçların her gün ve uzun süreli olarak kullanılması gerekir. Eğer hasta iyileştiğini sanarak doktoruna danışmadan tedavisini keserse, hastalık yeniden ortaya çıkar.

Rahatlatıcı ilaçlar:

Etkileri kısa sürede hissedilir.Bu grup ilaç sadece lüzum halinde nefes daralması olduğunda hava yollarını açmak için kullanılmalıdır.Bu ilaçlara fazla ihtiyaç duyuluyorsa astım iyileşmiyor demektir.