112 HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Bu hafta sizlere çalıştığım kurum hakkında bilgi vermek istiyorum. Çalıştığım kurum Karabük acil sağlık hizmetleri il ambulans servisi sınıfına giriyor.  Bulunduğumuz mevki bakımından 2 adet acil (vaka ) ambulansı ve 1 adet ise nakil ambulansı olmak üzere ilçemizde toplam 3 adet ambulans bulunuyor. Acil ambulanslardan bir tanesi yortan beldesinde ve 1 tanesi ilçemizin merkezinde yani hastanenin yanında bulunuyor.

112 KOMUTA KONTROL MERKEZİNİ GÖREVLERİ

112 hattını arayan kişiden en hızlı bir şekilde hasta hakkında bilgi alarak en yakın yerde bulunan ambulansı sizlere göndermekle ve ambulansların hareketlerinden takibinden sorumlu olduğu yerdir.

112 ACİL VAKA AMBULANSLARINI GÖREVLERİ

Vaka ambulanslarını görevi ise komuta tarafından verilen vakalara en erken bir şekilde çıkış yapılarak yol fiziki şartlara trafik yoğunluğuna ve hava durumuna göre en erken zamanda ulaşmaya çalışıyoruz. Olay yerine gidildiği zaman hastanın durumuna göre hastanın hastaneye naklini sağlamakla görevlidir.

112 ACİL AMBULANSINI ARADIĞIMIZ ZAMAN YAPILMASI GEREKENLER

  • 112 hattını boşuna meşgul edilmemesi gerekir. Sadece acil durumlarda aranması gereken bir hattır.
  • 112 ile konuşan kişini sakin olması.
  • Sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmesi gerekir.
  • Aradığınız zaman 112 hattında konuşan sağlık personelin sormuş olduğu sorulara eksiksiz bir şekilde cevap verilmesi gerekir.
  • Sağlık personelinin vermiş olduğu komutlara 112 ekipleri gelinceye kadar yapmaya çalışmak.
  • 112 ile konuştuktan sonra telefonunuzu meşgul etmeyiniz tekrar hasta hakkında size dönüş yapılacak.
  • Eğer hasta başında bir den fazla kişi varsa bir kişinin yol kenarında ambulans ekiplerini beklemesi gerekir.

112 HATTINI ARADIĞIMIZ ZAMAN Kİ İŞLEYİŞ DURUMU NASIL DIR ?

112 hattını aradığınız zaman Karabük merkezde bulunan 112 acil komuta kontrol merkezine düşüyor çağrınız. 112 acil komuta bulunan sağlık personeli tarafından hasta hakkında alınan bilgiyi bulunduğunuz mevki bakımından en yakın yerde bulunan acil (vaka) ambulansını yönlerdiriyor ve bu işlemler en erken zamanda yapılmaya çalışılıyor.

112 PERSONELİNİN ŞİKÂYETLERİ;

112 personeli olarak hasta yakınları ya da sivil halktan ilk istediğimiz 112 hattını boş yere meşgul edilmemesidir. İkinci olarak ise adresler konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Vermiş olduğunuz adreslere yanınızda bulunan camii, okul, market, bakkal, fırın, iş yeri, banka gibi tanınmış yerleri katarak adres tarifi yapılmasını istiyoruz, bizler bu şekilde daha erken hastaya ulaşacağız. Olay yerine gidildiği zaman hasta hakkında kimin bilgisi varsa tek ağızdan sağlık personeli ile iletişime geçilmesini istiyoruz bu da hastayı daha erken tanımamıza ve ilk müdahaleyi daha erken yapmamıza yardımcı oluyor.

AMBULANS SEYİR HALİNDE İKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bizler; 112 komuta kontrol merkezinin vermiş olduğu hastaya (Vakaya) en erken zamanda çıkış yapılarak en erken zamanda ulaşmaya çalışıyoruz. 112 tarafında verilen hastaya çıkış yapılırken ambulansın tepe lambalarını yakmak zorundayız ve bu tepe lambalarını istasyona dönünceye kadar açık tutmak zorundayız. Seyir halindeyken sürücülere çok teşekkür ediyorum görür görmez ambulansa yol vermek için çabalıyorlar. Ambulansı tepe lambalarının yanık olması hastanın acil bir durumu olduğunuz işareti değildir. Bu sebepten dolayı bizler sizden siren ile yol istemediğimiz zaman kendinizi tehlikeye atmadan yolunuzu sabit hızla devam etmenizi istiyoruz.