Vücudumuzun sıvısı KANIMIZ

Vücudumuzun tüm doku ve organların yaşaması için oksijen ve besin maddeleri taşıyan, karbondioksit ve atık maddelerin taşınmasını sağlayan atar damar, toplar damar, kılcal damarlar sayesinde taşıyan kırmızı hücrelere kan denir. Sağlık bir insan vücudunda yaklaşık 5-6 litre kan bulunur. Kanımızın içinde  % 41 oranında alyuvar, %4 oranında trobosit ve lökositler, % 55 oranında plazma dediğimiz su, protein ve su da çözünen maddeler bulunur.

 

KAN HÜCRELERİ

 Alyuvarlar

Diğer adı kırmızı kan hücreleridir. Vücudumuzda taşıma işi diye adlandırdığımız oksijen ve karbondioksitin taşıması işini üstlenirler. Almış olduğu kırmızı rengi ise taşımız olduğu oksijenlerin vermiş olduğu renge göre söylenmektedir. Kan aldırdığımız zaman kan tüplerinin bazı kişilerin koyu renkte bazıların ise tam kırmızı şeklinde olması kandaki oksijen seviyesi yüzünden değişmektedir. Yaşam süreleri 120 gündür.

Akyuvarlar

Akyuvarlar ise Türkiye Cumhuriyetini şanlı askerimizin bizi koruduğu gibi vücudumuzun askerleri ise akyuvarlardır. Saldırı sırasında çoğalarak vücudumuzdaki düşman hücreler ile savaşmak görevini üstlenirler.

Trombositler

Trombositler ise vücudumuzdaki damarlar sayesinde kanın akışı sağlandığı için herhangi bir sebep sonucunda damarlardaki yırtılma olduğu zaman bu yırtılmanın kapatılması sağlayan hücrelerdir. Yaşam süreleri 7-10 gündür.

Vücudumuzdaki en önemli 3 hücre ile tanıştık. Peki hastalandığımız zaman hastanede doktorların vücudumuz için yol anahtarı olan kan, alınırken farklı tüplerle tanıştırılıyor. Hangi tüpler ile hangi değerleri kontrol ediyorlar peki;

Mor kapaklı tüp

Mor kapaklı tüp de kan sayımlarına bakılır. Enfeksiyon olup olmadığına, kansızlığımıza alyuvar, akyuvar ve trombosit parametlerine bakılır.

Sarı kapaklı tüp

Sarı kapaklı tüpte ise hormon seviyesine, glikoz düzeyine, karaciğer enzimlerine, sarılık testine, kardiyak enzimlere, sodyum, potasyum vb gibi

Mavi kapaklı tüp de ise

Mavi kapaklı tüpte ise myokard enfarktüs dediğimiz (MI) durumlarında kanın pıhtılaşma durumda bakılır. Ve bazı hastalıklardan sonra yükselip düşeceği için kontrollere de bakılması tavsiye edilir.