VERTİGO ( BAŞ DÖNMESİ)

Vertigo baş dönmesi olarak da bilinir. Vertigo bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır, altta yatan bir hastalığın belirtisi  olarak karşımıza çıkmaktadır. Iç kulağımız da bulunan vücudumuzu denge da durmasını sağlayan kemik yapıların hareket etmesi sonucu hareketsiz olduğumuz halde etrafımızdaki her şey hareket ediyor gibi görünmesi durumuna denir.

 

Vertigo olduğumuzu nasıl anlarız;

  • En önemli belirti baş dönmesi
  • Kulakta bir basınç hissi,
  • Çınlama ve akıntı
  • İşitme sorunları,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma

 

Vertigo da aşırı göz hareketleri ile birlikte nistagmus önemli bir bulgudur.( nistagmus belirtisi; hekimin parmağını izleyerek sağa, sola, yukarı ve aşağı baktırılır ve gözlerin çevrildiği yöne doğru bir süre bakması istenerek yapılan muayene durumudur)

Santral ve periferik kaynaklı olarak ikiye ayrılır.Santral vertigo en önemli nedenleri; migren, vertebro baziller tıkanıklıklar, multupl skleroz, beyin sapı iskemisi veya hemorajisi, SVO ,epilepsi ve beyinde yer alan lezyonlar sonucu  olur. Periferik vertigonun en önemli nedeni ise başın belli pozisyonların da olan, pozisyonel vertigo da adlandırılır.

 

Vertigonun tedavisi;

Vertigo tedavisi için belli başlı üç yöntem vardır. Bunlardan ilki Vestibüler Rehabilitasyon’dur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü vücudunuzdaki dengeyi neyin bozduğunu anlamaya ve çözmeye çalışır. Rahatsızlık ve şikayetler yok edilmeye ve semptomlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Eğer ciddi bir mide bulantısı sorunu varsa kusmayı önlemek için üç ya da beş günlük bir ilaç tedavisi de uygulanabilir. Sürekli atak geçiren hastalara kortizonlu vertigo ilaçları önerilebilir. Eğer kulak burun boğaz uzmanı herhangi bir sebep bulamadıysa ve sorun beyin ve sinir sistemiyle ilgiliyse cerrahi bir müdahale gerekebilir. Stres hayatımızda her türlü sorunun temel nedenidir. Vertigo için de tetikleyicidir. Her ne kadar zor olsa da bir şekilde üstesinden gelmek ve stresten uzak kalmaya çalışılmalıdır. Sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmek çok önemlidir. Yumurta, kuruyemiş ve süt gibi besinler yeterince alınmalıdır. Bunun yanında bol sıvı almak vücudun dengesini korumak ve vertigo rahatsızlığına yakalanmamak için gereklidir. Güneşlenmek, tuzu azaltmak ve ağır sporlardan ve ani hareketlerden kaçınmak da vertigodan korunmanızı sağlar. Spor hayatınızda mutlaka yer almalı, ancak çok ağır ve yorucu sporlardan kaçınılmalı