VEREM

Halk arasında ince hastalık olarak bilinin verem (tüberküloz) Sağlık Bakanlığı tarafından ocağın ilk haftası verem savaş eğitim  haftası olarak kutlanıyor. Verem kendisini belli ettirmeden ilerleyen ve dünya da hala en çok ölüme sebep olan hastalık arasındadır.  Her insanın vücudunda tüberküloz etkeni bulunur fakat bu etken vücudumuzun en zayıf halini bekleyerek hastalık oluşturmaya başlar. Bu zayıflık halleri ise ; uykusuzluk, beslenme bozuklukları, stres, içki, sigara kullanımı bunlar dışında ise operasyon geçirilen böbrek, karaciğer, kalp hastaları ,diyabetli hastalar, KOAH, astım gibi hastalıklar ile tüberküloz vücudun bu güçsüz halinden istifa ederek etkeni yayıyor ve hastalık oluşturuyor. Hastalık damlacık yanı solunum yolu ile geçer. Sinsi bir hastalık olduğu için ilk başlarda yorgunluk, ufak kuru öksürük şeklinde belirtiler ile başlar. Öksürük genellikle astım hastalığı ile karıştırıldığı için hastalık sinsi bir şekilde ilerlemeye devam eder. Bu şekilde hastalık aylar boyu devam eder ve akciğerlere zarar vermiş olur.  Vermiş olduğu zarar ile kanlı balgam ve öksürük ile kan gelmesi şeklinde belirtiler şeklinde devam eder. En önemli belirtisi kanlı balgam ve öksürük ile kan gelmesidir. Diğer belirtileri ise;

-Uzun süre kuru öksürük

-Göğüs ağrısı

-İştahsızlık

-Daha çok gece çıkan ateş

-Halsizlik

-Kilo kaybı

-Nefes darlığı şeklinde belirtiler vermektedir.

Teşhisi ise zor bir hastalık olduğu için kolay konulmamaktadır. Doktor istemine göre kan tahlillerine bakılır. Kan tahlillerinden sonra ise akciğer grafiği ile balgam testi yapılması gerekir. Eğer bu testler sonrasında hale sonuç alınmadıysa bronkoskop ile örnek alınır ve  incelenmeye yollanılarak  kesin teşhis konulur.

TEDAVİSİ

Tüberkülozun  tedavisi özel antibiyotikler ile yapılmaktadır. Uzun süren bir tedavi olduğu için hastaların biraz sabır a ihtiyaçları vardır. Bu tedavi verem savaş dispanserleri tarafından yürütülmekte ve tedavisi hastanın durumuna göre yaklaşık 6 ay sürebiliyor.