SOLUNUM SİSTEMİ

Solunum sistemi bizi hayatta tutan en önemli sistemlerden biridir. Dolaşım sistemi ile içli dişli olarak çalışır. Dışarıdan alınan hava içindeki oksijen ile vücuttaki karbondioksiti karşılıklı olarak değiştirilmesi işlemidir. Sağlıklı kişilerde solunum işlemi herhangi bir efor harcamadan zorluk çekilmeden spontan olan bir olaydır.

Solunum işlevi dışarıdan alınan hava, geçmiş olduğu yollar içinde ısıtılır, temizlenir ve gereği kadar nemlendirilerek akciğerlere ulaşır. Solunum  foksiyonların da görevli olan yani havanın akciğerlere ulaştırılmasını sağlayan bu yapıların tamamına solunum sistemi denir. Solunum sistemi üst solunum yolları ve alt solunum yolları diye ikiye ayrılır.

Üst solunum yolları

  • Burun
  • Yutak

Alt solunum yolları

  • Gırtlak(larinks)
  • Trakea (solunum yolu)
  • Bronşlar
  • Akceğer olmak üzzere ayrılmıştır.

Solunum çok kolay, çok önemsiz bir şey gibi görünür  fakat aksine tam ve kusursuz hesaplanmış eşsiz bir mühendislik harikasıdır. Yüce yaradan vücudumuzda bulunan bütün sistemler gibi solunum sistemini de kusursuz yaratmıştır. Solunum sisteminin insan vücudundaki tek görevi nefes alıp vermesini sağlamak değildir.  Bununla birlikte konuşmamızı sağlayan da solunun sistemidir. Solunum organlarının bir tanesinde bile en ufak bir sorun olsa ilk önce etkilenecek olan sesimizdir. Diğer taraftan solunum organlarımız aldığımız havadan zararlı maddeler geçmesin diye adeta bir filtre görevi görür ve vücuda öyle alır.

Solumun Sistemi Organlarının Görevleri Nelerdir?

 

Burun: İçerisinde bulunan kıllar ile soluduğumuz havanın temizlenmesini sağlar. Burunun içerisinde bulunan sümüksü sıvı havadaki tozu ve kiri tutarak vücudumuza temiz hava girmesini sağlar. Burun aynı zamanda havayı nemlendirir. Bu çok önemli bir işlemdir çünkü vücut da kuru hava aldığında solunum sistemimiz kurur ve biz konuşmakta bile zorlanırız. Koşup çok hızlı nefes aldığımızda burun nemlendirme görevini yeterince yerine getiremez. Yorulduğumuzda dilimizin damağımızın kuruması bu yüzdendir.

 

Yutak: Ağız ve burun boşluğundan soluk ve yemek borusuna açılan bir koridor gibidir. Burun ve ağızdan alınan havanın soluk borusuna iletilmesini sağlar.

 

Gırtlak: İçinde ses telleri bulunan soluk borusunun üst taraftaki genişlemiş bölümüdür.

 

Soluk borusu: Üst üste dizilmiş yarım ay şeklinde halkalardan oluşur. Yutağı ve Ak ciğerleri birbirine bağlar. Solunum dene alış verişin yolu konumundadır. Solunum borusu dördüncü sırt omuru hizasında ikiye ayrılarak bronşları, bronşlarda Ak ciğer içerisinde bronşçukları oluşturur.

 

Akciğer: Solunum yapıldığına gaz değişiminin yapıldığı organdır. Göğüs kafesinin altında bulunur. Solunun sisteminin en büyük ve en hayati organıdır.