Şimşir Zararlısına “DUR” Diyoruz

 

 

Şimşir Güvesi (Cydalima perspectalis) zararının görüldüğü alanlarda biyolojik mücadele kapsamında zararlının görüldüğü alanlarda Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarımızda üretilen faydalı böcek olan Bracon hebetor’un zararın görüldüğü Bartın İli Ulus İlçesinde şimşir alanlarına salım gerçekleştirildi.

Bölge Müdürümüz Sn. Bayraktaroğlu salım öncesi yaptığı değerlendirmede “ Orman Genel Müdürlüğümüzün politikaları çerçevesinde daha etkin ve verimli çalışmalar yapılması amacıyla orman zararlısı böceklerle kimyasal mücadele yerine doğal mücadele yöntemini benimseyerek biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda yetiştirilen böcekler, ormanların doğal koruyucusu oldu. Ormanları korurken doğaya zarar vermemeye çalışıyoruz. Bölge Müdürlüğümüzce toplumun ormanlardan beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve ormanların gördüğü hizmetleri gelecek nesillerin yararlanmasına sunmak, ormanların iyi bir şekilde korunması ile sağlanabilir.

Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarımızda Cydalima perspectalis (Şimşir Güvesi) zararına karşı larva parazitoiti Bracon hebetor’un kitle üretim ve salım projesi başlamıştır. Bu kapsamda 2023 yılında Artvin ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüklerimize 1000’er adet olmak toplam 2000 adet gönderildi.

Bölge Müdürlüğümüzde içerisinde bulunduğumuz Bartın İli Ulus İlçesinde ve Karabük İli Yenice İlçesindeki şimşir ormanlarına 2000adet ve şu an içerisinde bulunduğumuz sahaya da 1600 adet olmak üzere toplam 5600 adet faydalı böcek Bracon hebetor salımını gerçekleştirdik.

Biyolojik mücadele açısından faydalı parazitoitimizin sahaya salınması için 1 adet falkon tüpünde içinde çıkışa hazır Bracon hebetor larvaları 10 adet olacak şekilde 165 adet falkon tüpü salımdan 10 gün önce hazırladık. Bugün hazırlanmış olan falkon tüplerinden çıkışa hazır 1600 adet Bracon hebetor’un şimşir güvesi tırtıllarını parazitleyerek ergin olmalarını engellemek üzere doğaya salımını tüm personelimiz ile birlikte yapıyor gerektiğinde kitle üretimi yapılabilecek şekilde çalışmalara devam edilecektir” dedi.

Faydalı böcek salım etkinliğine Bölge Müdürümüz Sayın Faruk Bayraktaroğlu’na Ulus İşletme Müdürü ve Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürümüz, İşletme Müdür Yardımcısı, İşletme Şefleri, Şube Mühendisi, Laboratuvar biyologları ile İşletme Müdürlüğü personeli katıldı.