SAFRA KESESİ TAŞI (KOLELİTİAZİS)

Safra kesesi karın bölgesinin sağ üst  kadranda  artmut şeklinde karaciğer, bağırsak ve pankreanskla kanallar aracı ile bağlanan bir organdır.

Görevleri;

Safra kesesinin görevi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Genellikle açlık halinde safra kesesinde biriken safra, burada konsantre edilerek depolanır. Sindirim sırasında ise, safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır ve böylelikle yağlı maddelerin emilimi gerçekleşir.

Safra keseesinde taş oluşumu;

Safra taş oluşumunun bir den fazla sebebi vardır bunlardan bazıları ise;

1-)Safranın çok fazla kolesterol içermesine bağlı,

Normalde, safranız karaciğeriniz tarafından atılan kolesterolü eritmek için yeterli kimyasal maddeler içerir. Fakat eğer karaciğeriniz safranın çözebildiğinden daha fazla kolesterol atıyorsa, fazla kolesterol kristallere ve en sonunda da taşa dönüşebilir.

2-)Safra çok fazla bilirubin içerdiğinde,

Bilirubin, vücudun kırmızı kan hücrelerini parçaladığı zaman üretilen bir kimyasaldır. Bazı durumlar karaciğerin; karaciğer sirozu, safra yolu enfeksiyonları ve bazı kan hastalıkları dahil olmak üzere çok fazla bilirubin üretmesine neden olur. Fazla bilirubin safra taşı oluşumuna katkıda bulunur.

3-)Safra kesesinin yeteri kadar boşalmaması durumunda ,

Safra keseniz tamamen ya da sık sık boşalmazsa safra çok yoğunlaşabilir ve safra taşlarının oluşumuna sebebiyet verebilir.

Belirtileri ;

  • Ağrı(karnın sağ üst köşesinde veya karnın hemen üstünde orta bölgede yoğunlaşan ağrı )
  • Hazımsızlık
  • Şişkinlik (genellikle yemeklerden sonra artar)
  • Bulantı
  • Kusma

Tedavisinde;

Safra kesesi taşı herkes de görülebileceği için şikayetlerin artması sonucu tedavi gerektirmektedir. Bu sebepten dolayı belirtileri iyi takip edilmesi gerekir.

1-) Safra kesesini çıkarmak için ameliyat (kolesistektomi)

Safra kesesi taşı sıklıkla tekrarladığı için doktorunuz safra kesesini çıkarmak için ameliyat önerebilir. Safra keseniz alındıktan sonra safra, safra kesenizde depolanmaktan ziyade doğrudan karaciğerinizden ince bağırsağınıza akar.

Yaşamak için safra kesesine ihtiyacınız yoktur ve safra kesesinin alınması yiyecekleri sindirme yeteneğinizi etkilemez, ancak genellikle geçici olan diyareye (ishal) neden olabilir.

2-)Safra taşlarını eriten ilaçlar

Ağızdan alınan ilaçlar safra taşlarını eritmeye yardımcı olabilir. Ancak, safra taşlarınızı bu şekilde çözmek için aylar veya yıllar süren bir tedavi gerekebilir ve tedavi durdurulursa safra taşlarının yeniden oluşması muhtemeldir.

Bazen ilaçlar işe yaramaz ve safra taşları için yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu tarz ilaçlar ameliyat olması sakıncalı olanlar için kullanılır.