Ramazan ayı için dikkat edilmesi gerekenler

11 ayın sultanı diye bilinen ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Herkesin dinlenmesi gerekirken mide mizin de 11 ayın sultanında hem dinlenmiş oluyor hem de nefisimizi terbiye etmiş oluyoruz. Yaz mevsimin de bulunduğumuz şu vakitlerde oruc tutma zamanın da uzaması sebebi ile sahur da yiyeceğimiz yemekleri ise ona göre ayarlamamz gerekir.

 

Dikkat etmemiz gereken önemli noktalar;

 

  • Saatlarin uzun olması ve sıcaklık değerlerin artmasından dolayı sıvı tüketimini arttırmalıyız(2,5-3 litre arası)
  • Orucumuzu açtığımız zaman hazımsızlık sıkıntısı çekebileceğimizden dolayı egzersiz yapmamız gerekir.(yürüyüş gibi ya da namazlarımızı yemekten sonra kılarak hareket etmiş oluruz)
  • Oruc açarken bir den hızlı bir şekilde yemek yersek baygınlık geçirme riski olacağı için yavaş yavaş ve küçük lokmalar şeklinde yemeklerimizi yemeliyiz.
  • Ramaz ayında şeker ve tansiyon hastaları eğer oruç tutuyorlarsa tedavilerini ona göre ayrlamalılar yada uzmanda yardım istemeliler.
  • Uzmanların sahur için günlerin uzun olmasından dolayı uzun süre tok tutacak lifli ve proteinden zengin besinler yenmesi konusunda önerilerde bulunuyorlar.
  • Sıcaklıkların artması ile birlikte vücudumuzdan fazla sıvı atılımı olarak kabızlık riskini arttırır. Bu sebepten dolayı kabızlığa karşı dikkat etmeliyiz.
  • Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir

 

Ramazan ayın da rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmeniz için bu püf noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ramazan ayının sadece vücudumuzu oruç tutturmak değil  bedenin tüm azaları ile tutmamız gerekir. Bu yüzden herkese ramazan bereketini anlayarak ve kavrayarak güzel bir ramazan geçirmek dileği ile Hayırlı Ramazanlar.