PANSUMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Ameliyat sonrası olsun küçük işlemlerden sonra olsun deride meydana gelen deformasyonlar, değişiklikler sonucunda derinin eski haline hızlı bir şekilde gelmesi için yapılan işlemlerdir pansuman.

 

Peki pansuman işlemini neden yaparız?

  • Yaranın iyileşmesini hızlandırmak için,
  • Yaraya nemli ortam sağlamak için,
  • Koku olmasını engellemek için,
  • Yara yüzeyinin sıcaklığını korumak için,
  • Ağrıyı azaltmak için, pansuman işlemi yapılır.

 

İyi bir pansuman işleminde dikkat edilmesi gerekenler;

  1. İlk yapılması gereken işlem (yara açıldıktan sonra) enfeksiyon yönünden değerlendirmek. Enfeksiyon belirtileri ise; yara etrafının kızarıklık olması, ısı artışı olması, ağrı ve akıntı olması yara bölgesinde enfeksiyon olduğunun belirtisidir. Pansuman işleminin yanlış yapıldığının ya da yaramıza dikkat etmediğimizin işaretidir.
  2. Yaraların özelliklerine göre pansuman malzemelerinin seçilmesi.
  3. Yara açıldıktan sonra temizleme işlemi yapılması gerekir. Bu da dediğimiz gibi pansumanın özelliğine göre yapılır. Genellikle Antiseptiklerle yapılır.(batikon)
  4. Temizleme işlemi yapıldıktan sonra doktorunuzun vermiş olduğu ekstra merhem ya da ilaç varsa onlarla pansumana devam edilir. Eğer doktorunuz extra merhem ya da ilaç vermediyse temizleme işlemi sonrası strel spançla yara yüzeyi güzel bir şekilde kapatılır.
  5. Kapatılan yara üzerine derinize zarar vermeyecek flasterler ile kapalır.
  6. Genellikle pansuman işlemi 2 günde bir yapılır. Bunun sebebi ise; yara yüzeyinin her seferinde açılması enfeksiyon riskini arttıracağı için 2 günde bir yapılır.