NEVZAT ODABAŞ YENİCE’DE BİR İLK’E İMZA ATTI

İLÇEMİZ Tir köyü sakinlerinden Nevzat Odabaş (emekli) bir ilke imza attı. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün hibe programı çerçevesinde ada çayı dikimini ilk yapan kişi olan Nevzat Odabaş,  köyündeki bahçesinde ilk dikimleri yaptı.

İlçe Tarım Müdürlüğünün yaptığı  analizlerden sonra ilçemiz topraklarının ada çayına uygun olduğu belirlendi. Tarım Müdürlüğü  ada çayı fideleri ile ilgili olarak  muhtarlara bildirimde bulundu.  Tir Köyü Muhtarı İlhan Özgün’ün haber vermesiyle hemen Tarım Müdürlüğü’ne başvuran Nevzat Odabaş 400 m2’lik  arsasına göre fide aldı ve ertesi gün dikimini yaptı. Nevzat Odabaş, böylece Yenice’de ilk ada çayı üreticisi olma ünvanını kazandı.

İki ay içersinde ürün vermesi beklenen ada çayının pazarlamasının da kolay olduğu öğrenildi. Yılda dört hasat alınabilecek ada çayı tarımı yaygınlaştırılabilirse, ilçemiz ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. İlk ada çayı üreticisi olma özelliğini kazanan  Nevzat Odabaş’a Tarım Müdürlüğü elemanları ilk dikim sırasında bilgi verdiler yardımcı oldular. Ada çayının dikimi için toprak fasulyearkı gibi kazılacak. Fide aralıkları 30-40, ark aralığı da 45-75 cm. olacak.

Aynı zamanda CHP İlçe Başkan Yardımcısı olan Nevzat Odabaş, konuyla ilgili verdiği bilgide, ” Yenice’mizin üretmesi gerekiyor. Bunun için de topraklarımızın işlenmesi birinci koşul. Tarım Müdürlüğümüzün hibe desteğinden yararlanarak ilk dikimleri yaptık. İki ay içerisinde hasat yapmayı bekliyoruz. Köylümüz, İlçe Tarım Müdürlüğünün teşviklerinden yararlanarak  üretime yönelmelidir” dedi.

MÜDÜRLÜK TOPRAK ANALİZLERİNE YOĞUNLAŞTI

Öte yandan İlçe Tarım Müdürlüğü teknik ekipleri de 2019 yılı toprak analizlerine yoğunlaştı. Köylerde çiftçilere analiz raporları teslim edilerek toprağın kimyasal  dengesini bozmadan gübre kullanımı konusunda bilgilendirme yapıldı. Kaliteli, sağlıklı ve bol ürün alınabilmesi için de aydınlatıcı çalışmalarda bulunuldu. Tarım Müdürlüğü elemanları tarımsal teknolojiden gereği gibi yararlanılabilmesi konusunda da çiftçileri aydınlattı. Öte yandan toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerin Tarım Müdürlüğüne başvurmaları istendi.