Mide Kanseri Nedir? Risk Faktörleri Nelerdir?

Mide kanserinin oluşum sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte çoğunlukla 55 yaşın üzerindeki kişilerde ve erkeklerde kadınlardan iki kat fazla görülmektedir. Mide ülserinin mide kanserine yakalanma riskini arttırmadığı düşünülmektedir. Bununla beraber, bilimsel araştırmalar, midede enflamasyon ve ülsere sebep olabilen Helikobakter pilori adı verilen bir tür bakterinin, mide kanserini artıran bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Araştırmalar ayrıca, mide ameliyatı geçirmiş olma veya normal seviyelerden daha düşük mide salgısına sebep olan gastrik atrofi, aklorhidri ya da pernisiyöz anemi durumlarında, mide kanseri riskinin de arttığını göstermektedir.

 

Mide Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

 

Mide kanserinin erken tanısı oldukça zordur. Mide kanseri başlangıç evrelerinde sıklıkla gizli şekilde seyreder ve tanısı konulduğunda genellikle vücudun diğer bölgelerine de sıçramış bulunur. Semptomlar kendini göstermeye başladığında bile, genellikle o kadar belirsizdirler ki hasta tarafından kolaylıkla göz ardı edilebilirler. Mide kanseri belirtileri şunlardır:

Hazımsızlık ya da yanma hissi (mide ekşimesi)

Karın bölgesinde rahatsızlık ya da ağrı

Bulantı ve kusma

İshal ya da kabızlık

Yemeklerden sonra rahatsızlık hissi; mide şişliği ve karın gerginliği

İştahsızlık

Kilo kaybı

Yorgunluk ve halsizlik

Kanama olması (kan kusma ya da dışkıda kan olması)

Mide Tümöründe Tanı Nasıl Yapılır?

Hastalığın tanısı için, aşağıdaki yöntemlerinden bir ya da birden fazlasına ihtiyaç duyulabilir:

Dışkıda gizli kan tahlili

Üst gastro intestinal görüntüleme

Endoskopi

Mide Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Tedavi: Bu yöntem mide kanserinde en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Cerrahi yönteme gastrektomi adı verilir; midenin kısmen veya tamamen ameliyatla alınmasıdır. Ameliyatta, mide çevresindeki bazı dokular da alınabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanserli hücreleri ilaç kullanım yoluyla öldürür. Kemoterapi, sistemik bir tedavi yöntemidir, çünkü verilen ilaçlar kan yoluyla vücutta dolaşır.

Radyoterapi: Radyoterapi yüksek enerjili ışınların kullanılması ile kanser hücrelerine zarar vererek, çoğalmalarının önlenmesi işlemidir. Cerrahi müdahale gibi radyoterapi de bölgesel bir tedavi yöntemidir ve radyasyon ışınları sadece ilgili bölgedeki kanser hücrelerini etkiler. Radyoterapi bazen ameliyat sonrasında yapılır ve ameliyat bölgesi civarında kalmış olabilecek kanser hücrelerini öldürmeyi amaçlar.

Biyoterapi: Biyoterapi (immunoterapi) vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırıp yok etmesine destek veren bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminden kanser tedavisinin yan etkilerinin iyileştirilmesinde de faydalanılabilir.

Mide kanseri hakkında daha fazla  bilgiye ulaşmak için mide kanseri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.