KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ (Kene Isırması)

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle hayvanlardan insanlara bulaşan ölümcül bir hastalıktır. Son zamanlarda Karabük – Merkez de ölümlü sonuçlanan vakaların görünmesi biraz daha korkutucu durum ortaya çıkardı.

Kırım kongo kanama ateş hastalığını risk grubları;

1- Kırsal kesimde yaşayanlara, hayvanlarla ilişkisi olanlara, çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlara bulaşabilmektedir.

2 – Veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçilerde, meslek hastalığı olarak görülebilir. Ayrıca bu hayvanların etlerinin hazırlanması sırasında ev hanımlarına ve bu işle uğraşanlara bulaşma riski yüksektir.

3 – Doktor, hemşire, sağlık memuru ve laborantlar gibi sağlık görevlileri ile evde hasta bakan hasta yakınlarına bu yolla bulaşabilmektedir.

Kene ısırdığında yapılması gerekenler;

Kene ısırdığı zaman bir cımbız yardımı ile baş kısmından tutarak tek hamlede çıkarılmaya çalışılması gerekir ya da evde olsun bahçe de olsun cesaret edemiyorsak hastanenin acil servisinde sağlık personeli tarafından çıkarılması gerekir. Çıkarma işlemini ev de yaptıysak o bölgeyi sabunlu su ile en az 3 dk boyunca yıkanmamız gerekir. Hastane de çıkarıldığı zaman ise batikon yardımı ile temizlenmesi gerekir. Çıkarılma işlemi yaptıktan sonra ister evde, ister hastanede çıkarılsın  kan tahlilinin yapılması gerekir. Kenenin zehirli olup olmadığını anlamak için kan tahlilinin yapılması gerekir. Kan tahlili; kenenin çıkarıldığı gün ve ondan 2 gün sonra ikincisi verilmesi şeklinde tamamlanır.

Kene ısırdığı zaman yapmamamız gereken hareketler;

Kene ısırmasında yanlış bilinen bazı yönler var ve bunları kesinlikle yapmamalıyız. Bunlar ise ;

Kenenin üzerine yağ, mazot, benzin gibi kimyasal maddeler dökerek keneyi çıkarmaya çalışılıyor bunlar kesinlikle yanlış bir uygulama. Bu şekilde yapılan girişimler keneyi huzursuz ederek vücudunda ki zehiri daha hızlı vücüdumuza enjekte etmiş oluyor.

Kırım – Kongo kanamalı hastanın belirtileri;

Kene ısırmasından 7 – 10 gün içerisinde belirtileri vermeye başlar. Bu zaman aralığında bazı belirtilerin ortaya çıkması durumunda en yakın acil servise başvuru yapması gerekir. Bu belirtile  ise;

  • Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı – kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide – bağırsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir.

Kene ısırmasından korunmak için ;

Kene ısırmasından korunmak için ilk yapmamaız gereken işlemler

Piknik ya da yeşillik alana gideceksek çoraplarımızı pantolonun üzerine çekerek ayak bölgemizi kapatmak ve açık elbise giyerek eğer üzerimiz de kene varsa görmemize yardımcı olur. Dışarıya çıktıktan sonra eve dönüşlerde evdeki bir kardeşimiz olsun anne babamız ya da eşimiz olsun üzerimize kontrol ettirerek korunabiliriz.