Çocukların beynini besleyen gıdalar

 

Etraftaki yüzlerce cezbedici abur cubur gıda arasında çocukların büyüme, gelişim ve öğrenmelerine yardımcı olacak gıdaları almalarını sağlamak zor ama çok önemli bir iş.

 

İşte, uzun okul günlerinde çocuğunuzun uyanık kalmasına ve konsantrasyon düzeyini korumasına yardımcı olacak besinler ve içerdikleri faydalı maddeler:

 

Yumurta

Yumurta sadece harika bir protein kaynağı değildir, aynı zamanda kolin adı verilen ve hücrelerin normal şekilde faaliyet göstermesi için gerekli olan bir besini de içerir. Kolin beyin gelişimi ve hafıza için de temel bir ögedir. Neyse ki çocukların çoğu şu veya bu şekilde hazırlanmış yumurtayı severek tüketirler.

 

Somon

Somon gibi yağlı balıklar beyin gelişimi ve zihinsel işlev için şart olan omega 3 yağ asitleri DHA ve EPA kaynağıdır. Çocuğunuzun beslenmesinde haftada bir kez bir porsiyon yağlı bir balık türünün yer almasına özen gösterin.

 

Yulaf

Yulaf hem zengin lif içerikli enerji verici bir besin olması, hem de beynin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan B ve E vitaminleri, potasyum, çinko içeriği nedeniyle süper bir besindir. Yulaf içeren bir kahvaltı çocuğunuza ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetini de destekleyecektir.

 

Renkli meyve ve sebzeler

Optimum beyin işlevi için gerekli antioksidan vitaminler olan A, C ve E vitaminlerini içeren meyve ve sebzeler her öğünde yer almalıdır. Çocuğunuzun meyve tüketimini artırmak için kahvaltılık gevreklere karıştırabilir, yoğurtun üstünü meyve parçacıklarıyla süsleyebilir, çeşitli meyve ezmeleri hazırlayabilir veya meyveli kek ya da kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.

 

Tam tahıllar

Tam tahıllar hafıza için yararlı olan B vitaminin içerir ve zengin lif içeriği nedeniyle uzun süreli bir enerji kaynağıdır. Alışverişlerinizde tam tahıllı ekmekleri, kahvaltı gevreklerini, makarnaları ve işlenmemiş pirinci tercih etmeye gayret edin.

 

Çerezler

Çerezler de lif açısından zengindir ve ayrıca pek çok vitamin ve mineral içerirler. Fındık beyni güçlendiren bir antioksidan olan E vitamini ve kabak çekirdeği de hafıza ve düşünme için hayati önem taşıyan çinkoyu bol miktarda içerir.

 

Süt ürünleri

Kalsiyum kemikleri güçlendirmesi ve aktif kalmalarına yardımcı olması bakımından tüm çocukların beslenmesinin çok önemli bir parçasıdır. Sütü ürünleri beyin dokusunun gelişmesi için gerekli olan protein ve B vitaminlerini de içerir. Çocuğunuz süt içmiyorsa yoğurt ve peynir tüketmesi için gayret gösterin.

 

Demir içeren gıdalar

Demir konsantrasyon sağlamada hayati bir rol oynar. Ayrıca alyuvarlarda hemoglobin (tüm vücutta oksijen taşıyan madde) üretimi için gereklidir. Demir eksikliği kansızlığa neden olur ve bu da çocuğunuzun öğrenme kabiliyetini bozar. Demir açısından zengin gıdalar kırmızı et, baklagiller, tam tahıllar ve demir katkılı kahvaltı gevrekleridir. C vitamini de vücudun demiri emmesine yardımcı olur, dolayısıyla çocuğunuza demir içeren yemeklerin yanında bir bardak portakal suyu vermeniz çok yararlı olacaktır.

 

Kapatby ReklamStore

Su

Yorgunluğu önlemek ve konsantrasyonlarını korumalarına yardımcı olmak için çocuğunuzun susuz kalmamasına özen gösterin.