CHP Milletvekili: AFAD Karabük’ü Yok Saydı

 

 

 

Karabük Milletvekili Cevdet Akay, AFAD’ın Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde Karabük’ü unuttuğunu iddia etti.

Akay, Karabük’ün de turuncu kod uyarısında bulunan iller arasında yer aldığını belirtti ve AFAD’ın unutkanlığının Karabük’ü etkilediğini açıklayarak, Hükümetin hazırladığı eylem planlarını uygulamadığını ve Karabük’ü üvey evlat gibi gördüğünü savundu.

  • MİLLETVEKİLİ AKAY: EYLEM PLANLARI HAYATA GEÇSEYDİ, DÜN YAŞADIĞIMIZ OLAYLARI YAŞAMAYACAKTIK

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketlerine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 

Milletvekili Akay AFAD tarafından hazırlanan Karabük İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hayata geçirilmemesinden dolayı Karabük’teki sel felaketinin faturasının ağırlaştığını dile getirdi.

Unutkanlığı Kronik Bir Hastalık Haline Getiren AFAD Bu Felakette De Karabük’ü Unutmuş

AFAD’ın sel felaketinde Karabük’ü unuttuğunu ifade ederek konu hakkında detaylı bilgi paylaşan Milletvekili Akay, “Meydana gelen afetin bu kadar büyük derecede hissedilmesinin iki önemli sebebi var. Birinci nedeni AFAD’ın ihmalkarlığı, ikinci nedeni iktidarın hızlı hareket etmemesi. AFAD’ın resmi internet sitesinde 9 Temmuz 2022 saat 15.20’de yayımladığı basın duyurusunda sel felaketi neticesinde nerelerde önlem aldıklarına ilişkin bir bildiri yayımlamışlar. Bu basın bildirisine baktığımızda sarı kod uyarısı verilen 14 ilde gerçekleştirdikleri çalışmaları uzun uzun anlatmışlar. Fakat burada seçim bölgem olan Karabük ile ilgili herhangi bir açıklama söz konusu değil, çünkü ortada bir çalışma söz konusu değil.” dedi.

Karabük AFAD Tarafından Adeta Yok Sayılmış

Sel felaketinden en çok etkilenen illerden birisi olan Karabük’ün AFAD tarafından yok sayıldığı dile getiren Akay, “Unutkanlığı kronik bir hastalık haline getiren AFAD bu felakette de Karabük’ü unutmuş olduğunu görüyoruz. Sel felaketinden en çok etkilenen illerimizden birisi olan Karabük maalesef AFAD tarafından adeta yok sayılmıştır. Bunu ben demiyorum. AFAD’ın yayımladığı duyuruda Karabük ilimizde herhangi bir çalışmanın yapılmadığını kendileri tarafından itiraf edildiğini görüyoruz. Bu durum kesinlikle izah edilecek bir durum değildir. Karabüklü hemşehrilerimiz sel felaketi nedeniyle yolların çökmesi neticesinde sağanak yağmur ve sel felaketinin onları sürüklemesi tehlikesi karşısında yollarda mahsur kalmış, derelerin taşması sonucu köylerimiz sular altında kalmış, sanayicilerimizin tesisleri büyük zarar gördüğü tespit edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Noksanlıklar Düzeltilseydi Dün Yaşadığımız Olayların Hiçbirini Yaşamayacaktık

İktidarın ihmallerini de sıralayan Milletvekili Akay, “Vurgulamamız gereken ikinci ve en önemli nokta ise iktidarın ihmalkarlığı ve Karabük’ü üvey evlat olarak görmesidir. 4 Nisan 2022 tarihinde AFAD tarafından hazırlanarak yayımlanan başka bir planlama raporu daha var. Bu çerçevede 9 hedef ve toplam 86 adet eylemin gerçekleştirilmesi yer alıyor. Bu 86 eylem arasından 22’si sel, taşkın, su baskını ve heyelan gibi afet risklerini gözeterek, altyapı yatırımlarında planlama yapmak üzere düzenlenen eylemler var. Bu planlamada yapılması gereken eylemler hayata geçirilip, noksanlıklar düzeltilseydi dün yaşadığımız olayların hiçbirini yaşamayacaktık. 2022 yılında da yine bu bölgelerde özellikle Güney ve Değirmenyanı bölgemizde yıkılan evlerimiz var. Bu evler yıkılıp yerlerine TOKİ tarafından konutların yapılması söylendiği halde bu konutlarda şu ana kadar bitmemiş, hiçbir hareket olmamıştır bunu da ayrıca belirtmek isterim.” dedi.

İhalelerin Yandaş Müteahhitlerine Verilmesinin Acı Sonucu: Yağmur Yağdı, Yollar Çöktü

Yolların yapım sürecindeki usulsüzlükler hakkında iktidara eleştirilerde bulunan Milletvekili Akay, “Karayolları Genel Müdürlüğü “Şehirler arası karayolu güzergahında kütle hareketinden etkilenebilecek bölgeler için gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.” diye bir eylem yazılmış fakat bu eylem sadece yazıda kalmış. Hiçbir önlem alınmamış. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün gerekli önlemleri almaması neticesinde Karabük’te etkili olan yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle özellikle Yenice- Zonguldak- Karabük Devlet Karayolu’nun 1. kilometresinde çökme meydana geldi. Bu çökme nedeniyle hemşehrilerimiz sağanak yağış ve heyelan tehlikesi ortasında mahsur kaldı. Önceki dönem Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı dayanıklı yollar yapmakla çokça övünüyorlardı. Bu sel felaketinde gördük ki bir sel felaketinde bile yollar dayanıksız olduğu için çöküyor, yarılıyor. Buradan iktidara bir kez daha uyarıyoruz: Bu yolların sağlam ve kaliteli düzgün olarak yapılması gerekiyor. İhalelerin yandaş müteahhitlerine değil konuyu titizlikle takip edecek, işini düzgün yapacak ehliyet sahibi müttehittiler verilesi bu açıdan çok önem teşkil ediyor.” ifadelerini kullandı.

Doğal Afetlerde Zarar Gören Sanayicilerimizin de Üst Yapı Masrafları Karşılanmalı

Sel felaketlerinde zarar gören sanayicilerin masraflarının karşılanması için de çağrıda bulunan CHP’li Akay, “Bu hafta genel kurul gündemine gelecek olan torba kanun ve plan bütçe komisyonunda görüşeceğimiz ek bütçe ile beraber 1 trilyon 120 milyar lira civarında bir ek ödenek istendi. Bu ek ödenekten KGM’ye 127,3 milyar lira ödenek ayrıldığını görüyoruz. Bu ödeneğin bu doğal felaketlerle ilgili olarak da aktarılması ve yolların kaliteli hale gelmesi çok önemli. Bu ödenekler düzgün ve etkin bir şekilde kullanılması, karayolların düzgün bir hale getirilmesi düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş merkezli depremde bölgede çok ciddi zararlar oldu. Bu zararlar neticesinde bazı sanayi tesislerimiz de zarar gördü. Bu sanayi tesislerimizle ilgili ek bazı imkanlar sağlandı. Doğal afetlerle zarar gören bölgemizde de zarar gören birçok sanayi tesisimiz var. Bu sanayi tesislerimizin de bu imkanlardan yararlanması gerektiğini düşüyor, buradan ilgilere bu çağrımı yeniliyorum.” şeklinde konuştu.