ÇELTİK KÖYÜ TURİZM DERNEĞİ BAŞKANI SEZAİ ÇOBAN: “BİRİLERİ BİRİLERİNİ KANDIRIYOR”

ÇELTİK Köyü ve Göktepe Yaylası Turizm Derneği Başkanı Sezai Çoban, Göktepe Yaylası yolu ve parkur yürüyüş yerlerindeki ezilmeler, bozulmalar üzerine önce BRTV’ye ardından da gazetemize açıklamalarda bulundu.

Çoban, “Birileri birilerini kandıryor” diyerek gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Ben bugün burada beş yılda geldiğimiz süreci kanıtlarıyla, delilleriyle anlatmak istiyorum. Biz, beş yıl önce Bolu’nun Abant’ı, Gölcük’ü varsa, bizim de Göktepe Yaylamız var diyerek çalışmalara başladık. Yaptığımız girişimler sonucu buraya bir gölet yaptırdık. Yolumuz yoktu, bunu yaptık. Tapulu arazilerden yer alarak yolumuzu genişlettik. Girişimler sonucu yolumuzu asfaltladık. Ancak, bir iki kamyonun para kazanması için bu yollarımızı heba ettik. Biz burada atalarımızdan kalan  mirası yaşatmak istedik. Buraya yılda binlerce insan geliyor. Burada festivaller düzenliyoruz. Benim burada bir çırpınışım var. Benim beş yıllık emeğim heba oldu. Beş yılda milyarlarca lira harcanarak yapılan yolumuz talan oldu. Ben burada yaptığımız etkinliklerde cumhurbaşkımıza seslendim. Duy beni dedim, duymadı. Çoluğumuzun, çoğumuzun rızkını buraya harcadık. Orman Bölge Müdürlüğü’ne durumu bildirdik, duyarlı davrandı. Alternatif yol açtı. Benim Yamaç Köyü çalışanları ile bir sorunum yok. Onlar da bizim gibi mağdur. Onlar bizin kardeşimiz, komşumuz. Yenice Kaymakamlığına dilekçe verdim, yazı yazdım. Göktepe Yaylası’nda üretim yapılacak, burada alternatif yollar ve depolar kullanılsın dedik. Yenice Orman İşletmesi her yıl milyarlarca lira kar ettiğini açıklıyor. Bu karı yolları bozarak mı sağlıyor? Orman İşletmesi buradan kısa mesafeli camiyanı deposuna nakliyat vermeyip, 16 km uzaktaki Kayadibi deposuna nakliyat yaptırıyor. Birinci ayda şefimizi uyardım. Buradan nakliyat yaptırırsan seni ilgili kurumlara bildiririm dedim. Havalar açıkken bu malı niye kaldırtmadın? İki gündür yağmur altında buradan nakliyat yaptırıyorsun? Bu mallar neden iyi havalarda kaldırılmadı da, iki gündür yağan yamurlu havada kaldırılıyor? Ben bu soruları Orman İşletmesi yetkililerine soruyorum. Ben üç defa bu yolları Özel İdare’ye yaptırdım. Burada görev yapıp  giden kaymakamlar, orman yollarının kullanılmasını sağladılar. Ama, iki gündür bu havada benim köyümün yolu kullanılıyor. Bu yolla ve Göktepe’ye Yaylasına hizmet eden, güzelleştiren, insanların hizmetine sunan kaymakamlarda bu devletin kaymakamlarıydı. O hizmetleri yapan, müdürler de bu devletin müdürleriydi.

On gün önce Ankara’dan bir öğrenci grubu kamp yapmak için Orman İşletmesi’ni aramış. Evrak istenmiş, eksikliklerini tamamlamışlar. Orman İşletmesine evraklarını göndermişler. Kandil gecesi (Cuma günü) bana bir telefon geldi. Göktepe’ye kampa geleceklerini, izin aldıklarını söylediler. Orman İşletmesi’ne gittim. Şef Müdür beyin haberi var dedi. Ben de müdüre çıktım. Müdür bey de evet haberim var, evrakları noksan dedi. Sonra da evraklar tamamlanmış ve gelmişler. Gece saat 23.00 sularında gelen öğrenci grubu beni aradı. Yaylaya çıkamadıklarını, otobüsün yüklerini indirerek geri gittiğini, mağdur kaldıklarını söylediler. İşletme’den ise yardım alamadıklarını, muhtara gidin o yardım etsin, odun istemişler, odunu muhtar versin dediklerini beyan ettiler. Bende bunun üzerine çocukların mağdur olmaması için kendi traktörüm ile o yağmur ve karda çocukları üç sefer yaparak Göktepe Yaylamıza çıkardım. Evimden de odun getirerek gece 04.00’de ateşlerini yakabildim. Cumartesi günü, çocukların beyanına göre, oraya çıkan bir yetkilinin buradan çıkın gidin, dediklerini ve orman İşletmesi’nin kırıntı odunlar için para istediğini pazar günü Göktepe’ye çıktığımda çocuklardan öğrendim. Üzüldüm. Bu durumun ilçemize yakışır bir durum olmadığından duygusallaştım. İl dışından gelerek kamp yapan Bahadır isimli öğrenci de şunları anlattı. “Yaklaşık 10 gün önce kamp yapacağımızı söyleyerek Yenice Orman İşletmesi’ne müracaat ettik. Evraklarımız eksikmiş onları tamamladık. Orman İşletmesi bize hiç yardımcı olmadı. Muhtarımızı aradık. Bize yardımcı oldu. Üç sefer yaparak muhtarımız bizi buraya getirdi. Orman İşletmesi bizden kırık dalları toplamak istediğimizde bile para istendi. Orman İşletmesi bundan sonra buraya geleceklere ne yapacak merak ediyoruz? Bizi buradan çıkarmak istediler. Biz buradan nasıl gideceğiz. 50 öğrenci var burada.” dedi.  Bartın’dan gelen Doğa sporları külübünün düzenlediği piknik yürüyüşü için gelen bir grup yetkilisi ise;  “Bizim buraya bu üçüncü gelişimiz. Ancak böylesine bir piknik alanında yolların bu hale gelmesini anlayamadık. Burası piknik alanıysa buranın yolu açık olmalıdır. Burayla Turizm Müdürlüğü’nün ilgilenmesini bekliyoruz.” dedi.

Dernek Başkanı ve Muhtar Çoban; “Birileri birilerini kandırıyor. Alternatif yol olan Camiyanı deposuna gidilemeyeceğini iddia ettiler. Soruyorum o zaman? 2018 yılında aynı istikametten 5000-6000 m3 civarı enval kış ayında hangi yoldan indirildi? Şu anda ise, Göktepe Mesira alanı civarında bulunan Güney Kooperatifi’ne ait emvaller Camiyanı deposuna indirildi. Bu enval kamyonla değil de, havadan helikopterle mi indirildi? Benim son sözüm, devletimize, ülkemize, Yenice’mize zarar ettirmeyelim. Gelen misafirlerimizi saygıyla karşılayıp, hoşgörüyle gönderelim. Buradaki izlenimlerini cumhurbaşkanımızın dediği gibi; “insanların yüreklerine, kalplerine dokunarak, hissettirerek” gönderelim. Yenice’mize, ülkemize bu yakışır. Yenice’mizin geleceği olan turizmi kimsenin baltalamaya hakkı yoktur. Ben, orman emvali üretimi yapılmasın demiyorum. O da Yenice’mizin başlıca geçim kaynağıdır. Bu üretimin, doğru zamanda ve doğru yollardan yapılması sağlanmalıdır. Ben, bu konunun Orman Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Karabük Valliği ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün vicdanlarına bırakıyorum. Herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”