AYAKTA KAL HAYATTA KAL

Takvimler 1700’lü yılları gösterdiğinde bu defa dikkatli bir İtalyan hekim Dr. Bernardino Ramazzini, “Terzi, kunduracı gibi meslekleri nedeniyle uzun süre oturmak zorunda kalanların bunlara malzeme getirip götüren (yani yürüyen) kişilerden daha kısa ömürlü oldukları” bilgisini kayda geçirmiş.

1950’lilere geldiğimizde ise konuyla ilgili ilk ciddi epidemiyolojik çalışma yapılmış. Bir İngiliz hekim grubu Londra şehrinin simgesi olan iki katlı otobüslerde çalışan şoförlerin ayakta bilet satış ve kontrolü yapan kondüktörlerden en az iki kez daha fazla kalp krizi geçirdiklerini bilimsel olarak da kanıtlamış.

Özeti şudur:

* Oturmak, hele hele 30-40 dakikadan daha uzun süre hiç ayağa kalkmadan oturma eylemini ısrarla sürdürmek bize iyi gelmiyor. Metabolizmamız yavaşlamaya, kaslarımız insüline karşı direnç oluşturmaya, kolesterol dengemiz bozulmaya, mitokondrilerimiz aptallaşmaya (?) başlıyor.

* Eğer oturmak zorunda kaldığımız zamanlarda bile 30-40 dakikada bir oturma eylemine ara verip ayağa kalksak, birazcık dolaşsak, hatta 3-5 dakika bile olsa kısa bir yürüyüş yapsak her şey değişiyor. Çok ama çok iyi olabiliyor. Kısacası bizim yıllardır dile getirdiğimiz “ayakta kal, hayatta kal” prensibi çok ama çok mühim bir “iyi hayat” ayrıntısıdır. Tavsiye ederim ve bu tavsiyemi dikkate alın derim.

 

KISA BİLGİ

 

İşte organize işler çetesinin ilk 10’u!

Daha önce de yazdım. Ne diyabet, hipertansiyon, obezitenin, ne kanserler, artrit ve depresyonun, ne de diğer kronik hastalıkların tek bir sebebi var. Bunlar “üçlü-beşli çetelerin” oluşturduğu “organize işler örgütünün” sahneye koyduğu benzer sağlık sorunları. Ve işte o örgütün “en tehlikeli” 10 üyesi…

* Şeker

* Trans yağlar

* Nişasta bazlı früktoz

* Çin tuzu

* Alkol-sigara

* Tatlandırıcılar

* Gıda koruyucular

* Hareketsizlik

* Uykusuzluk

* Yoğun stres

 

UNUTMAYIN

 

Harekette bereket var

Yaşınıza, yapınıza, kondisyon ve amacınıza uygun her egzersiz işe yarar. Yeter ki yapın ve inatla sürdürün.

Nedeni net ve açık: Aktif bir hayat ve düzenli egzersiz alışkanlığı sağlıklı bir yaşamın en etkili ve en ucuz ilacıdır.