AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK

Son zamanlarda ameliyat sayılarının artması ile birlikte ameliyat öncesi yapılması gerekenler hakkında yeteri kadar bilgimiz yok. Doktor ya da hemşirelerin vermiş olduğu bilgileri ameliyat stresi ile ya dinlemiyoruz ya da unutuyoruz. Fakat unutmamalıyız ki her bir ameliyatın kendine göre hazırlığı farklıdır. Biz ise bu ameliyatların başlıca özellikleri üzerinde duracağız.

  1. Kan cıvıtıcı (anti koagülan grubu) ilaçları kullanıyorsak kardiyoloji doktorunun önerisine göre kesilmesi.
  2. Yaklaşık 12 saat öncesinden aç kalınması. Aç kalmazsak ameliyat duruma göre ertelenebilir de.
  3. Bağırsak ile ilgili bir operasyon geçireceksek doktorun ya da hemşirelerin tarif ettiği gibi bağırsak temizliğinin yapılması.
  4. Ameliyat öncesi tansiyon ve şeker takibi yapılması ameliyat stresi ile değişebilir.
  5. Aç kalınmasını söylendiği zaman bazı kişiler sakız çiğnerler ve bu uygula kesinlikle yanlıştır. Çünkü sakız çiğnediğimiz zaman mide rekreasyonu artırdığı için ve bulantıya sebep olur ve mide boşalmasını geciktirir.
  6. Ameliyatın durumuna göre hemşire tarafından verilen egzersizleri yapmak (solunum egzersizi, ayak egzersizleri, yatak içinde dönme egzersizleri vb.)
  7. Ameliyat olunacak bölge temizliği yapılması (fakat temizlik yapılacağı zaman jilet gibi kesici aletleri kullanılmaması ve doktorun yada hemşirelerin tarifi şeklinde yapılması gerekir çünkü jilet yada kesici aletler ile yapıldığında ameliyat sonrası enfeksiyon riskini artıracak ve iyileşme sürecini uzatacaktır bu da istenmeyen bir durumdur.
  8. Ameliyat öncesi uyku ve istirahatin iyi yapılması gerekir buda ameliyat sırasındaki stresi azaltacaktır.
  9. Ameliyat öncesi kan tahlillerinin yapılması.
  10. Ameliyat öncesi bayanların tırnaklarına oje yada pedikür yaptırmaları enfeksiyon riskini artıracağı için yapmamaları önemlidir.
  11. Hastanın Vital takibinin yapılması.
  12. Doktor isteğine göre hastanın stres durumunu göz önüne alarak premedikasyon (ameliyata girecek hastaların ameliyathane ve anestezikorkusunu azaltmak, verilecek anestezi ilaçların bazılarını az tutmak amacı ile hastaya ameliyattan 30 – 60 dakika evvel analjezik ve/veya sedatif ilaçların verilmesi) ilaç uygulaması.
  13. Sigara içenlerin sigarayı kesinlikle bırakmaları gerekir.
  14. Herhangi bir şeye karşı alerjimiz varsa bu alerjik reaksiyonumuzu bastıra bastıra belirtmeliyiz.
  15. Ameliyat öncesi vücudumuzda herhangi bir değişiklik olduysa anestezi doktoruna ya da hemşirelere söylemeliyiz (nezle, grip vb.)
  16. Ameliyat sabahı veya geceden duş alın veya banyo yapın, sabah dişlerinizi mutlaka fırçalayın (su yutmadan…)
  17. Mücevherat, nakit para ve değerli eşyalarınızı evde bırakın.

Ameliyat öncesi başlıca yapılması gerekenler bunlar. Ama unutmamalıyız ki her ameliyatın kendine özgü bakımları farklıdır. Bu sebepten dolayı ameliyat öncesi doktorunuzdan ya da hemşirenizden ayrıntılı bilgi alınız.