Ahilik Haftası Kutlandı

  1. Ahilik Haftası Kutlandı

 

 

18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında bu yıl 36.’cısı kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Safranbolu Tarihi Çarşı Pazar yerinde tören düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları protokol konuşmaları ile devam etti.

Konuşmasında Vali Yavuz Ahînin vicdanını kendisi üzerine gözcü koyan, helâlinden kazanan, yeterince ve yerince harcayan, ölçü-tartı ehli, kalbi Allah’a, kapısı yetmiş iki millete açık, mürüvvet ve merhametli, ahlakı ana sermaye olup, akıl yolundan yürüyen, ilim isteyen, ilmiyle amel eden, bir sanat öğrenmiş, sohbet ve muhabbete yönelmiş kişi olduğunu ifade ederek;

“Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla halen etkilerini sürdüren en önemli miraslarımızdan biridir.

Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik teşkilatı asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Anadolu’nun ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiği tüm tarihçiler tarafından kabul edilmiştir.

Ahiler, ahilik tarihi boyunca dini ve milli değerleri oluşturan referansları temel alarak ilke ve normlar ortaya koymuş hem sosyal hem de ticari hayata dair uygulamaları ile ticareti ahlâktan ayrı değerlendirmeden helal ve hukuki olanın aynı zamanda ahlâki ve vicdani olan noktasına taşımışlardır.

Ahilik, sanat ve ticaret eğitimi ile ahlak eğitimini bir tutmuş, çalışmayı dürüstlüğü ibadet anlayışı ile aynı kefede ele almış, helâl kazancı ibadet mertebesinde değerlendirmiş, ahlâki toplumsal alanda üst değer olarak kabul etmiş, esnaf ile toplumu birleştirmiştir Bu vesileyle toplumumuzun bel kemiği olan esnaflarımıza şükranlarımı sunuyor, bu programın oluşumunda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu

Şed kuşanma töreni ile devam eden Ahilik Haftası kutlamalarında Yılın Ahisi İbrahim Uysal’a, Yılın Kalfası Ramazan Özdemir’e ve Yılın Çırağı Mehmet Çetinkaya’ya Vali Mustafa Yavuz tarafından belgeleri ve plaketleri verildi.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcilerine teşekkür plaketinin verildiği Ahilik Haftası etkinliklerinde aralarında kalaycı, demirci, bakırcı, cam üfleme ve yemenicinin de olduğu bazı mesleklerin kentteki son temsilcileri sanatlarını icra etti.

Tören sonunda Tarihi Çarşı esnaflarımızı işyerlerinde ziyaret eden Vali Mustafa Yavuz ve protokol üyeleri esnaflarımızın Ahilik Haftasını kutlayarak bereketli, bol kazanç temennisinde bulundular.

Safranbolu Tarihi Çarşı Pazar yerinde düzenlenen Ahilik Haftası etkinliğine; Vali Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutanı J. Albay Dr. Yusuf Küçükbaşol, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, kurum müdürlerimiz, siyasi parti temsilcileri, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.