Serebrovasküler hastalık halk arasında inme ya da felç anlamına gelir. Serebrovasküler olay beyin damarlarının tıkanması yada kanaması ile ortaya çıkarak felç ya da kısmi felç olarak ortaya çıkar. Bunun sonucunda sinir sistemine etki yaparak genel olarak sinir sistemi belirtileri tanı koymamıza yardımcı olur. Felç ani ortaya çıkan bir hastalık olduğu için bazı hastalıklar ile birlikte olur. Hipertansiyon, diyabet, anthe-roskleroz(damar tıkanması) ile birlikte görülür.
Belirtileri;
- Vücudun bir bölümünde kuvvet kaybı
- Konuşmada peltekleşme
- Çift görme yada görme kaybı
- Baş ağrıları
- Baş dönmesi
- Ayakta kendi imkanları ile duramaz
- Hipertansiyon( tansiyon genellikle büyük tansiyon 180 den fazla olması)
- Bilinç kaybı
- Hastanın suratının tek tarafında farklı olması (mimiklerini kullanamaması)
- Hafıza kaybı
Tanısı;
Tanı koymakta hasta yakınlarının vermiş olduğu bilgi çok önemlidir. Be sebeple olay gelişimini en iyi bilen kişini sağlık ekibine eksiksiz bir şekilde verilen bilgi tanı amaçlı değerlidir. Ayrıca hastanede yapılan kan tahlilleri ile tomografi çekilmesi ile kesin tanı konulur.
Tedavisi
Tedavisi kalp krizinde olduğu gibi hızlı bir şekilde başlanmalıdır. İlk 3 yada 6 saat de getirilen hastalara damar tıkanıklığı açmak için yapılan pıhtı eritici tedavi yüz güldürücü etki yapar. Fakat daha geç saatlerde gelen hastalara ise yine damar tıkanıklığı yönelik tedavi yapılır. Beyinde ödem varsa ödem giderici tedaviler yapılır. Genellikle hastanın şikayetleri üzerinde tedavi yapılır. Ayrıca hasta felç geçirdiği için damar tıkanıklık durumu düzeltildiği zaman felce yönelik rehabilitasyon tedavisi uygulanır.