MİDE KANAMASI

 

Yediğmiz yemekleri ağzımız ile alarak ağzımızda dişer sayesinde küçük parşalara ayrılıp sonra yemek borusu ile midemize giderek sindirim başlar. Ve sindirim için en önemli organlarımızdandır. Mide karınımızın sol üst köşesinde kalbin alt kısmına denk gelmektedir. Midemizde 1,5 litre sıvı ile 4 litre sıvı tutma kapasiteli bir organımızdır. Yediğimiz besinleri fiziksel ve kimyasal parçalamasına sebep olan organdır.

Mide kanaması zor anlaşılan ve  ölümcül olma ihtimali de olan bir hastalıktır. Vücudumuz da yaklaşık 5-6 litre kan bulumaktadır. Midemizin içerisinde yaklaşık 1,5ile 4 litre sıvı alma kapasitesi olması durumundan mide kanaması durumunda kanımızın bu mide boşluğuna dolarak son anına kadar anlayamayacağımızdan dolayı anca son everede anlamış oluruz. Bu sebepten dolayı bazı önemi belirtilerde ise direk doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Belirtileri;

  • En öenmli belirtisi dışkı sırasında siyah katrana benzeyen koyu renkli dışkılamadır. Ayırt edici belirtisidir.***
  • Kanlı kusma
  • Son evrede anlaşıldığı için hastada hipotansiyon görülür. Tansiyonun 90-60 altında olması durumudur
  • Bu sebepten dolayı hastada baygınlık
  • Baş dönmesi
  • Göz karaması
  • Ayakta duramama
  • Ve en olarak ise şok tablasu görülür.

 

 

TEDAVİSİ

 

Ilk olarak sayılan belirtileri bilmek önemlidir. Bu belirtilerinin ilk maddede ki koyu renkli, siyah katrana benzeyen dışkı olması durumunda direk doktorunuza başvurarak erken müdahale şansını ile iyileşme süresini kısaltmış olursunuz. Tedavi olarak ise olay yerinde bu gibi durum ile karşılaştığınız zaman hiç vakit kaybetmeden 112 arayak yardım istenmelidir. 112 personelinin ise yapması gerekn müdahale de ise kaybedilen sıvının yerine koymaya çalışarak tansiyonu düzeltmeye çalışmaktır. Ve kusmasına karşı önlem alarak en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlamaktır.

Hastanede yapılan mğdahale de ise kanamaya sebep olan neden araştırılarak sebep olana neden ortadan kaldırarak kanamnın ddurmasını sağlamış olurlar ve bu şekilde tedaviyi sonlandırılmışolunur.