“GELECEK SADECE HAYAL EDİLEBİLİR”

KBÜ’de 1. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1-2 Şubat tarihlerinde düzenlenecek “1. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü” (FLSF 2023) konferansı, “Gelecek Okuryazarlığı Çalıştayı” ile başladı.

KBÜ ve UNESCO tarafından düzenlenen “1. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü Konferansı”nın ilk programı, Karabük Üniversitesi Kamil Güleç Merkez Kütüphanesi Fuaye Salonu’nda başladı. UNESCO Gelecek Okuryazarlığı Eski Başkanı Dr. Riel Miller’ın “Gelecek Okuryazarlığı Çalıştayı” ile başlayan program, konferansın amacı ve kısa tanıtımının ardından “Hayal edilen geleceklerin ortaya çıkarılması” adlı çalışmayla devam etti.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte UNESCO kürsüsü kapsamında öngörü çalışmaları, gelecek okuryazarlığı, stratejik öngörü, 21. yüzyıl becerileri ve istihdamın geleceği başlıkları ele alınırken gruplar halinde yapılan çalışmanın ardından öngörülen sistemler ve süreçler gözden geçirildi.

Gerçekleştirilen çalıştayda, çalışma hayatının geleceği ve 21. yüzyıl becerileri başlıklı konuları ele aldıklarını söyleyen KBÜ İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, “Bugün programımızın 1. günü. Çalıştaylarda 7-8 kişilik gruplara ayrılıyoruz ve tüm gün beyin fırtınası yapıyoruz. Bugünkü konumuz istihdamın, çalışma hayatının geleceği ve 21. yüzyıl becerileri. 2050 yılına gelindiğinde insanların ne gibi yeteneklere sahip olmasını bekliyoruz ya da bugün eğitim sistemine yeni neler ekleyebiliriz, çalışma hayatının gelecekte nasıl değişeceğini birçok alandan akademisyen, diplomat, bilim insanıyla ve öğrenciyle hep birlikte tartışıyoruz. Daha önce bu tür çalıştaylara UNESCO kürsüm kurulmadan önce de katılmıştım. Üniversitemizde bu tür bir çalıştay yapılmasını çok arzu ediyordum.  Karabük Üniversitesi Rektörlüğü bana bu konuda çok büyük bir destek verdi. Dünyanın birçok ülkesinden katılımcıyla, dünyadaki en iyi gelecek çalışmaları uzmanı Dr. Riel Miller yönetiminde bugün burada ufkumuzu genişletmeye çalışacağız” dedi.

Konferansın 2. günü hakkında da bilgi veren KBÜ İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, “Yarın konferansımız tüm gün sürecek. Açılış oturumunda protokol konuklarımız da olacak. Açılıştan sonra dünyanın değişik üniversitelerinden rektör, rektör yardımcıları, akademisyenler, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi üyeleri, Dışişleri Bakanlığımızın diplomatları ile birlikte hep beraber çok güzel makaleler ve sunumlar dinleyeceğiz” diye konuştu.

“GELECEK SADECE HAYAL EDİLEBİLİR”

UNESCO Gelecek Okuryazarlığı Eski Başkanı Dr. Riel Miller, “Burada bulunmaktan çok memnunum. Burada sizinle çalışma fırsatı bulduğum için Elif hocamıza teşekkür ederim. Bugün burada yapmaya çalıştığımız aslında bir nevi laboratuvar deneyi.  Bu laboratuvar deneyimi neyi deneyimlemek istiyorsak onunla ilgili aslında. Bu deney bir kurbağa ya da genetik deneyi olacağı gibi mühendislik ya da mimarlık da olabilir. Biz ise ‘Bugün insanlar geleceği nasıl hayal ediyor?’ onu deneyliyoruz.  Burada şunun farkında olmalıyız ki gelecek sadece hayal edilebilir. Kimse geleceğe gidemez. Örneğin, siz bir araştırmacıysanız ve size ‘Geleceği araştırın’ denilirse ne yaparsınız? Gelecek şu an yok, olmayan bir şey üzerinde nasıl araştırma yaparsınız? Bu laboratuvar deneyi insanların her gün hayal ettiklerini deney yapma fırsatı sunuyor. Soru şu? Bu nereden geliyor? Gelecek hayallerinin kaynağı nedir? Bu hayalleri ne için kullanıyorlar? Ve bu hayallerin ne gibi bir etkisi var? Bu laboratuvar deneyinde gelecek tahminlerinin ortaya çıkmasını anlamaya çalışıyoruz. Burada özellikle insanlar tarafından sıklıkla kullanılan geleceği tahmin etme sistemlerini, süreci, devamlı değişen zaman ve mekanlarda yaşamamıza nasıl yardımcı olacağını anlamaya çalışacağız” diye konuştu.