ARI SOKMASI VE ALERJİ DURUMUNUN GERÇEKLEŞMESİ

Yaz ayları gelmesi ile birlikte arıların kovanlarından dışarı çıkarak suya, şekerli yemeklere gelirler.  Bunlarda insanlarda kovması yada rahatına rahatsız etmesi sonucu insanları  tehlike olarak algılayarak kendisini koruması sonucu insanları sokması ile sonuçlanabiliyor. Bu sokma sonucu kişiden kişiye değişen alerji durumu ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu yüzden arıların sokması sonucu bazı takım olayların yapılması gerekir. Bunların yanın da arılar Zarkanatlılar ailesinden olup 3 grupta inceleyeceğiz.

1.Apidea ailesi : Bal arısı (honeybee) ve yaban arısı (bumblebee) rahatsız etmedikçe insanlara zarar vermezler.

  1. Vespidea ailesi : Sarı arılar (yellow jacket) ve eşek arıları (Wasp, Hornet) bu grupta yer alır.
  2. Formicidae ailesi : Ateş karıncaları (Fire Ants) bu gruptadır.

 

Arının zehir bezinin dolu ya da boş olmasına gore enjekte edilen venom( zehir) miktarı değişebilir. Yapılan araştırmalara gore erkekleri kadınlardan daha çok soktuğu görülmüştür. Bunun sebebi ise,  erkeklerin daha fazla dışarıda bulunmasından dolayı ortaya konulmuştur.Ancak anafilaksi yani alerjiiye bağlı ölümler en sık 35-45 yaş arasında olduğu tesbit edilmiştir.

Sokak arının cinsine sokan arının miktarına gore gore alerji belirtileri değişir fakat bu belirtiler nelerdir?

  1. Isırılan bölgede ağrı ödem kaşıntı, kızarıklık yanma hissi, kusma, ishal , baş ağrısı  local belirtilerdir.
  2. Fakat eğer vücudumuz bu olay karşısında dirençsiz yada soka arısında venom miktarı fazla ise tablo lokal belirtilerden anafilaksi tablosuna gider.   Yaygın ürtiker ,solunum yollarında şişme, hipotansiyon ( tansiyonda düşme), göğüs ağrısı da olaya eşlik ederek acil müdale edilmesi gereken bir durum haline gelir.

 

 

Tedavisinde ise;

Tablonun durumuna göre hızlı müdahale edilmesi gereken bir durumdur.  Evde bu olay başımıza geldiği zaman vakit kaybetmeden sokak bölgeye soğuk uygulama yapılması gerektiği( buz,) unutmamalıyız ve  hemen acil servise hastayı yetiştirmeliyiz ya da olay yerinde sağlık ekiplerine arayarak bilgi verilmesi gerekir.(112)